Co to jest insulinooporność? – sprawdź czy nie masz objawów

insulinooporność objawy

Słyszeliście kiedyś o insulinoporności, a może któryś z waszych znajomych bądź członek rodziny właśnie wyszedł z taką diagnozą od lekarza i nie wie, co ma z tym dalej robić? Może Ty sam borykasz się z tym problemem? Zacznijmy jednak od początku.

Czy insulinoporność jest chorobą?

Aktualnie nie traktuje jej się jako odrębnej choroby, jest jednak uważana za zaburzenie prowadzące do powstawania wielu innych chorób.

Czym jest insulinooporność ?

Bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem -mam insulinoODPORNOŚĆ- Wiele osób popełnia ten błąd, nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że mówią źle. Można mieć insulinoOPORNOŚĆ nie odporność, czyli rozkładając to słowo na części mamy OPÓR na Insulinę, a mówiąc językiem medycznym, jest to stan obniżonej wrażliwości tkanek docelowych na działanie insuliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za m.in. regulowanie stężenia glukozy we krwi.

Jak rozpoznać insulinooporność, czyli jakie są jej objawy?

W początkowej fazie przebiega bezobjawowo. Wraz ze stopniowym rozwojem samemu można zauważyć niepokojące sygnały np.

  • Nadmierna senność po posiłku;
  • Przyrost masy ciała mimo trzymania się diety oraz trudności z utratą dodatkowych kilogramów;
  • Ciągłe zmęczenie;
  • Stała ochota na słodycze;
  • Bóle głowy;
  • Rozdrażnienie;
  • Uczucie zimna;
  • Problemy z pamięcią i koncentracją

Co robić w sytuacji, gdy u Ciebie występują wyżej wymienione objawy?

Najlepszym rozwiązaniem, aby wykluczyć lub potwierdzić diagnozę jest wykonanie badań laboratoryjnych. Złotym standardem jest badanie metodą klamry insulinowej, które niestety jest drogie, pracochłonne i nadmiernie obciąża badanego. Dlatego w pierwszej kolejności wykonuje się pomiar glukozy i insuliny na czczo. Wyniki uzyskane z tego badania pozwalają obliczyć wskaźnik HOMA-IR (R)

R = poziom insuliny na czczo (mU/ml) x poziom glukozy na czczo (mmol/l) / 22,5

Wartość R, od której możemy mówić o insulinoporności, jest różna w zależności od publikacji. Niektórzy podają wartość powyżej 2,5 inni, że wystarczy mieć ponad 1 i już mamy do czynienia z tym zaburzeniem. Według mnie, jeśli wynik wyjdzie Ci w granicach bądź powyżej 1 warto już zainteresować się tym zagadnieniem. Można również wykonać doustny test obciążenia glukozą, w którym oznacza się poziom glukozy i insuliny, który bardzo dobrze pokaże nam, jak zachowuje się insulina podczas stymulacji. Określenie tzw. Krzywej glukozowej i insulinowej pozwoli dobrać odpowiednie pory posiłków.

Badanie potwierdziły Twoje przypuszczenia, masz insulinooporność co dalej?

Nie da się ukryć, że w tym zaburzeniu bardzo dużą rolę odgrywa sposób odżywiania. Jak wspomniałam wyżej, dzięki krzywej bardzo dobrze można ustawić czas spożywania posiłków tak, aby w organizmie, nie było zbyt dużo insuliny. Dieta w tym przypadku wymaga indywidualnego podejścia, ale jest kilka wskazówek, które możesz zastosować już teraz, zanim udasz się do dietetyka po dokładniejsze i dopasowane tylko do Ciebie zalecenia.

  1. Jedz naturalnie: warzywa, owoce, jajka z wolnego wybiegu, mięso i ryby z zaufanych źródeł.
  2. Pij wodę oraz herbaty ziołowe.
  3. Spożywaj produkty pełnoziarniste takie jak gruboziarniste kasze, mąki pełnoziarniste, brązowy ryż czy razowe pieczywo.
  4. Dostarczaj organizmowi odpowiedną ilość błonnika (dobrym źródłem są warzywa i produkty pełnoziarniste).
  5. Włącz do diety orzechy, nasiona oraz przyprawy w szczególności kurkumę, cynamon oraz imbir.
  6. Jedz regularnie o stałych porach 4-5 posiłków. Wyklucz soki owocowe oraz napoje gazowane.
  7. Nie podjadaj między posiłkami. Każda przekąska to kolejny wyrzut insuliny.
  8. Wyklucz wszelką żywność przetworzoną i napakowaną chemią takie jak np. konserwy, dania typu instant, fast foody.
  9. Wyeliminuj gotowe produktu mrożone np. pyzy, pierogi, pizza itp.
  10. Nie spożywaj słodyczy, cukru ani produktów takich jak ciasta, ciasta, dżemy itp.
  11. Nie jedź produktów typu lihgt, bardzo często obniżona zawartość tłuszczu jest rekompensowana dużą ilością cukru.

Pamiętaj, insulinooporność wymaga dietoteriapii. Jeśli nie zmienisz dotychczasowego sposobu odżywiania, możesz dołączyć do grona osób chorych na cukrzyce i wiele innych chorób. Nie traktuj jednak tego zaburzenia jako wyroku. Niech stanie się Twoim impulsem do zdrowej zmiany.

————————————
Magdalena Nikel

www.magdalenanikel.pl

Jestem dietetykiem oraz specjalistą do spraw zdrowia publicznego. Pomagam kobietom w walce z dodatkowymi kilogramami. Uczę zasad zdrowego odżywiania oraz tłumaczę jak w łatwy sposób wprowadzić je w życie. Pokazuje, że kluczem do sukcesu jest nie tylko indywidualnie zbilansowana dieta, ale także wiedza z zakresu żywienia.

Jeśli uważasz, że temat jest ważny polub nas na facebooku i udostępnij wpis <3 /KLIK/

malinowa planeta, dziecko, rodzice, porady dla rodzicow, zabawy dla dzieci

Author: admin

Share This Post On
  • sprawa mnie nie dotyczy ale uważam, że fajny, wyczerpujący wpis na dany temat.
    pozdrawiam serdecznie

  • Mnie to na szczęście nie dotyczy, ale artykuł bardzo przystępny i interesujący.

  • u mnie wszystko prócz przybierania na wadze, to chyba nie to?

A TE WPISY JUŻ CZYTALIŚCIE?close